2009. január 31., szombat

Új tudományom






Rájöttem,hogy ha kiborítom a fiókból a játékaimat,majd a fiókot megfordítom,szuperül fel tudok mászni mindenhova.Mami persze frászt kapott,mikor meglátta.Eddig is napi 100 gyógyító puszira volt szükségem,de most aztán...

Vendégek




Tegnap meglátogatott Ricsi barátom.Magával hurcolta a szüleit Kriszti nénit (akivel Mami sokáig együtt dolgozott) és Füli bácsit,akinek a kertünk szebbik részét köszönhetjük.Ricsi még egészen pici fiú,8 hónapos,de nagyon tetszett nekem.Vittem neki sok játékot,és sokat simogattam.Szerencsére Puszi kutyán már alaposan megtanultam,hogy a kisebbeket csak simogatni szabad.Mondjuk egy fotóra cserkészni minket nem volt egyszerű,de hála Kriszti néni leleményességének,azért mégis sikerült:)

22 hónapos lettem

Kb. 85 cm magas vagyok,és 13,5 kg nehéz.A hátam széles,a termetem sudár!Csajok!Jöhettek!
22 hónapos korban az alábbi képességekkel illik rendelkezni,ehhez képest én:
-22-24 hónapos korban már egyedül megy föl és le a lépcsőn, de a fokokra még egyesével lép (ún. mellélépéssel halad) Néha már kapaszkodás nélkül is fel tudok menni,és a lábaimat váltogatom.Ugyan már mellélépés,az a kicsiknek való...
-Mire két éves lesz, már több szóból álló mondatokat mond, és két-hárommondatos párbeszédeket folytathat.Rengeteget beszél, és a felét már meg is lehet érteni. Ez már most jellemző rám.
-Mindent újra megpróbál, amit egyébként nem lenne szabad, teszteli, hol van a határ. :):):)
-Utánoz, szerepet játszik. Néha napján.
-A bonyolultabb utasításokat is megérti, de a tiltások nagy része még nem rögződik. Azazaz.Rögződik,csak egyszerűbb úgy tenni,mintha süket lennék.
-Már felismeri, hogy ki lány és ki fiú, de saját magát még nem sorolja be egyik csoportba sem. Dehogynem sorolom.Kukim van,mint Apának.Maminak,meg cicónak meg pucija.És bárkiről megmondom,hogy milyen kincseket hord a gatyájában:)
-Ezekben a hónapokban kezd egyértelműen kiderülni, hogy a gyermek jobb- vagy balkezes. Szívesen firkálgat és festeget az ujjával. Még nem tudjuk...
-A korábbi magatehetetlen babából ekkorra igazi, önálló kis családtag válik. Önálló és nagyon akaratos.
-Kezdődik a nappali szobatisztaság időszaka, de az átlaghoz képest itt is nagy eltérések lehetnek egy-egy kisdednél. Na ebben visszafejlődtem.Ha meghallom a bili szót erős ellenállásba kezdek,sőt,manapság a kakis pelust is elsunnyogom,de sajna a szag elárul,és Mami ellentmondást nem tűrve tisztára cseréli.
-Megváltozik a viselkedése. Az egyik percben hozzábújik a felnőtthöz, babusgatást szeretne, aztán esetleg ellöki, és "csak azért is" egyedül akar mindent megcsinálni.Bújcsis vagyok nagyon-nagyon Mami legnagyobb örömére.
-Rengeteg energiája van, állandóan megy valahová. Kétéves kor körül a gyermek már valóban egyre inkább szeretne új helyeket és új embereket látni, és egyre jobban igényli kortársai társaságát. Tekintélyét érvényesíti, akaratát ráerőlteti a másikra. Erős érzelmi kitörései lehetnek.Szóról-szóra.
-Megjelenhet a sötétségtől és más, olykor irracionális (képzelt) dolgoktól, például különböző szörnyektől való félelem is. Csak a libától félek az utcánkban,de racionálisan,mivel egyszer úgy ránkgágogott,hogy Mami is majdnem összepisilte magát ijedtében.Azóta csak ellenkező irányban vagyok hajlandó sétálni.
Lilypie 3rd Birthday Ticker