2009. december 6., vasárnap

A mikulás legendája

Szent Miklós Közép – Keleten született 350 mérföldre Betlehemtől. A Szent Miklósról szóló legendák nagyrészt egymásba mosódnak, de bizonyosan tudható, hogy a IV-ik században élt, Myra (maiTörökország területén) bíborosa volt és a XVI-ik században avatták szentté.

Nem kevesebb mint 21 csoda kötődik nevéhez és a történetek szerint pártfogásába leginkább a bírók, bűnözők, tolvajok, szegények, tengerészek, utasok, mennyasszonyok szegény gyermekek és iskolások tartoztak.

Miklós, szüleinek halála után elhatározta, hogy örökölt vagyonát a rászorulók megsegítésére fogja felhasználni.

A századok során rengeteg legenda jelent meg Szent Miklós jótetteiről. Mindezen történetek segítettek megérteni csodálatos karakterét és azt, hogy miért tekintették őt a szegények megsegítőjének.

Az egyik legismertebb legenda három szegény lányhoz kötődik, akik nem tudtak megházasodni siralmas anyagi hátterük miatt. Az elmondások szerint mikor elérkezett a házasodás ideje a legnagyobbik lány számára Szent Miklós egy arannyal teli zsákocskát eresztett le a kéményen keresztül a szegények házába. Ugyanígy járt el a második lány esetében is. Mikor elérkezett a harmadik lány házasodási ideje is, a lányok apja egész éjjel őrt állt, hogy megtudja ki a titokzatos megsegítőjük. Azon az éjjel, a lányok apja megleste, ahogyan a bíboros éjnek idején ereszti le a zsákot a kéményen keresztül. Habár Szent Miklós megkérte az apát, hogy ne árulja el titkát, az apa nem tartotta be az igéretet és az elkövetkezendőkben bárki ajándéban részesült Szent Miklósnak tett köszönetet érte.

A századok során Szent Miklós az egyik legnépszerűbb szentté vált és számos templomot emeltek emlékére (több százat Angliában) illetve rengetek festmény megihletője volt. Szent Miklós ihlette meg Mikulás ünnepét, amelyet minden évben december 6-án ünnepelünk. Számos országban, mivel közel áll a Karácsony ünnepéhez, a két ünnep összeolvadt. Németországban, Hollandiában, Svájcban, Romániában és számos más országban Mikulás ünnepe külön figyelemben részesül. Hagyományos módon a gyerekek 5-ikéről 6-ikára virradó reggelen cukorkákat, gyümölcsöket és süteményeket kaptak. Egyes helyeken a gyrekek az ajtóba vagy ablakba helyezik cipőjüket és reggelre ajándékokat találnak bennük.




Hollandiában a gyerekek facipőket helyeztek az ajtó elé, a zárdaiskolákban pedig a lányok leveleket raktak zoknijukba, innen származik a Mikulásnak írt levél hagyománya.

Hazánkban a Mikulásként ismert Szent Miklós minden évben december 5-én este érkezik és ajándékokat hagy úgy a gyermekek, mint a szülők számára. Az említett napon a gyerekek megtisztítják és kifényezik cipőjüket, majd az ajtó vagy ablak elé helyezik. A Mikulás gondoskodik arról, hogy minden cipőbe és kiscsizmába kerüljön valamilyen ajándék, legtöbb esetben édesség és gyümölcs.

Napjainkban elterjedt a virgácsok ajándékozása is, amelyet a gyerekek az ajándék mellé kapnak. A szülők számos esetben figyelmeztetik gyermekeiket, hogy ha nem viselkednek jól csak virgácsot fognak találni cipőjükben.

Mikulás ünnepe az egyik legismertebb és legvonzóbb ünnep különösképpen a gyerekek körében. Katolikusok, ortodoxok és reformátusok egyaránt ünneplik Mikulás napját.

Nagylelkűsége és a nélkülözőkkel szembeni szeretete miatt, Szent Miklós a mai napig a szeretet és kegyelem példaképeként tartják számon

Lilypie 3rd Birthday Ticker