2009. május 20., szerda

Rovarcsípések homeopátiás megelőzése és terápiája

 


Különösen a tavaszi és a nyári időszakban szenvedünk sokat a különböző rovarokcsípésektől, marásoktól. Ilyenkor sokmindent kipróbálunk, csakhogy védekezni tudjunk a kellemetlenségektől. Ha a baj megtörtént, és a rovar már megcsípett minket, akkor tapasztalhatjuk, hogy a szokásos kezelések és következmények vagy nem kielégítőek, vagy túlzóak, vagy pedig rövidtávon illetve akár hosszabb távon is károsítják a szervezetet. A homeopátia, mely egy abszolút mellékhatások nélküli gyógymódot jelent, gazdag tárházából kínál számunkra olyan kipróbált gyógyszereket, amelyek a rovarcsípések megelőzésére szolgálnak illetve a csípés után gyógyhatással bírnak.

Vannak olyan emberek, akiket szinte vonzanak a rovarok, rendszeresen támadásokat kell elviselniük, vagy a csípés illetve a marás helyén heves reakció tapasztalható, melyek bizonyos esetekben egyenesen fenyegetőek, mint például darázscsípés utáni anafilaktikus sokk esetén. Vannak olyan rovarfajok, amelyek csípését illetően általános félelem tapasztalható, amely félelmek azonban egy alaposabb vizsgálatnál megalapozatlannak bizonyulnak.

Nagyon fontos a potenciál figyelembe vétele, mert bár sokan ajánlják, de például a staphisagria D 12-es potenciálban nem bizonyíthatóan profiolaktikus hatású.

 

Megelőző kezelések

 

Legyek

A különböző fajtájú legyek gyakran zaklatnak embert és állatot. A néphagyomány szerint a legyeket az „édes” izzadtság vonzza. Caladium seguinum D3 (dieffenbachs seguine) ilyenkor a megfelelő szer. Ez a növény a trópikus Dél-Amerikából származik. Nálunk szobanövényként ismerik. A szer előállításához a növény friss gyökereit, szárát és leveleit használják fel. A caladium D3-at naponta kétszer-háromszor adagolják, különösen súlyos esetekben pedig naponta ötször 3 cseppet 1 evőkanál vízben feloldva.

 

Szúnyogok

A szúnyogok általi zaklatást lehet megelőzni a staphisagria D3 naponta kétszer-háromszori adásával, melyet súlyosabb esetekben naponta ötszöri adagra lehet emelni (3 cseppet 1 evőkanál vízben feloldva). A tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindenkinél hat a staphisagria, náluk a berberis vulgaris D3 adása javasolt, ugyanabban az adagolásban.

 

Kullancs

Ebben az esetben a sulphur C200 (hetente négyszer 3 csepp vagy golyócska, négy héten keresztül) vált be. Célszerű azonban egyszer egy évben a nosode D / C 200 dupla adagban történő beadása (3 golyócska bevétele, 15 perc után pedig újabb 3 golyócska). (Magyarországon a nozódák nem törzskönyvezettek, így azokat nem lehet beszerezni. Szerk.)

 

Bolha

A kullancshoz hasonlóan sulphur, pulex irritans C200, hasonló adagolásban.

 

Tetvek

Pediculus C200, az előbbi adagolásban.

 

Rovarcsípések és –marások kezelése

 

Méh- vagy darázscsípés

Ebben az esetben a legjobban az apis C200 vált be. Egy duplaadag (3 golyócska vagy csepp adása, melyet 15 perc után megismétlünk), vagy egy adag (3 golyócska vagy csepp) egy pohár vízben feloldva. Ez utóbbi esetben szükség esetén először egy teáskanálnyit adunk, általában 15 percenként, amíg jelentős javulás nem tapasztalható. Különösen akut állapotban 5 percenként adható be egy teáskanállal. Ez különösen olyankor fontos, ha a szájban vagy a nyakon van a csípés. Ezek a csípések életveszélyesek lehetnek. A kezelés hatására a duzzanat gyorsan lelohad és a fájdalom is gyorsan csökken. Ha biztos, hogy darázs vagy lódarázs csípett meg minket, olyankor a crabro C200 a megfelelő szer.

 

Szúnyogcsípés

A megfelelő szer a staphisagria C200. Alkalmazás alapvetően az előbbiek szerint. Ha a staphisagriával nem érjük el a kívánt hatást, úgy alkalmazzuk a berberis vulgaris C200-at. Súlyos esetben természetesen mindenféle potenciál alkalmazható. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy az alacsonyabb potenciálban adagolt szereket gyakrabban kell adagolni, míg a magasabb potenciálúakat ritkábban. Magasabb potenciálnál számítani lehet különböző erősebb szerhatásokra is, ezért ezt csak a tapasztaltabbak alkalmazzák. Külsőleg, a viszketés megszüntetésére a staphisagria D3 vagy a berberis D3 vizes oldata alkalmazható.

 

Kullancscsípés

Ha felfedezzük a bőrön a kullancsot, azt lehetőleg azonnal el kell távolítani. A kullancsot óvatosan meg kell fogni körömmel, csípesszel vagy ideális esetben egy kullancscsipesszel, és balra forgatva kell kitekerni. Fontos, hogy elkerüljük, hogy a kullancsot szétnyomjuk és ezáltal váladék kerüljön a harapás helyére, vagy pedig, hogy a fej leszakadjon és ott maradjon a bőrben. Ha ez történik, úgy a silicea C200 segítségével próbálhatjuk meg kivenni. A harapás helyét 1:10 arányban higított arnica C30 / C200, higított echinacea tinktúra vagy ledum C30 / C200 szerekkel lehet kezelni. Ezáltal meggyorsíthatjuk a gyógyulást, megelőzhető a gyulladás kialakulása, és erős viszketés sem alakul ki. Fontos: az arnica tinktúrát soha ne alkalmazzuk nyílt sebre, mivel gyulladásos, vagy akár allergiás reakciókhoz is vezethet.

A kullancs különböző betegségek hordozója is lehet, ezért különösen fontos, hogy a felfedezés után lehetőleg azonnal távolítsuk el, bár európai vizsgálatok azt bizonyították, hogy fertőzéssel csak akkor kell számolni, ha a kullancs több mint 7 órán keresztül volt a testben.

 

Keresztespók- vagy hangyacsípés

Ebben az esetben a ledum C200 dupla adagban történő adása javasolt. Ha csalánkiütés alakul ki, akkor gondoljunk az apis C200-ra is.

 

Általános

Ha egy csípés vagy marás helye sötétvöröses-kékes szinezetet nyer, akkor szükséges a lachesis C200 dupla adagban történő beadása (toxikus reakció), melyet szükség esetén megismételhetünk. Általánosan igaz, hogy rovarcsípésekre vagy –marásokra toxikusan illetve manapság gyakran allergiás tünetekkel reagálunk. Különösen az érzékeny természetűek reagálnak különösen hevesen. De megjelenhetnek reumatikus reakciók is. Ha különösen heves általános reakciók jelentkeznek, csalánkiütések jelennek meg, elviselhetetlen viszketés kínozza a pácienst, úgy gondoljunk az arsenicum album C1000-re, melyet általában naponta egyszer adunk, három napon keresztül.

 

Rovarcsípés gyermekeknél

A csípés és a bőr elváltozásai alapján az apis mellifica és a ledum palustre javasolt. Adagolás: naponta háromszor-négyszer 3-5 golyócska vagy 1 tabletta, mindkét szer esetén.

Az erősen duzzadt csípések esetén, melyek égetnek és viszketnek, az apis mellifica D6 a megfelelő szer. A bőr forróságérzetét hideg borogatással is csökkenthetjük.

Ha pontszerűek a csípések, a bőr pedig erősen vöröslik és viszket, akkor a ledum palustre D6 a megfelelő szer, golyócska vagy tabletta formájában.

 

Viszkető bőrkiütések

A csalánszerű bőrkiütéseket a cardiospermum halicacabum D4 (golyócska vagy tabletták formájában történő) bevételével vagy a cardiospermum-kenőcs külsődleges alkalmazásával gyógyíthatjuk. Adagolás: naponta kétszer-háromszor 3-5 golyócska vagy 1 tabletta.

 

A herpesz hólyagocskákat különböző ingerek válthatják ki, mint például erős napsütés a hegyekben, vagy tengerparti tartózkodás vagy akár tengeri gyümölcs fogyasztása. De kiválthatja lázas fertőzés vagy akár lelki okokra is visszavezethető a herpeszhólyagocskák állandó kialakulása. Gyermekek esetében a megfelelő homeopátiás szer a natrium chloratum D12 tabletta formájában, mindenekelőtt, ha a herpeszt a nap, tengerparti tartózkodás, tengeri állatok fogyasztása vagy lelki ok váltotta ki. Adagolás: naponta egyszer-kétszer 1 tabletta.

Ha a herpesz hólyagocskák jellemzően megfázás alatt vagy egy lázas fertőzés következményeként alakulnak ki, akkor a rhus toxicodendron D12 a megfelelő szer. Adagolás: naponta háromszor 3 golyócska.

 

Tuti fehérneműmodell leszek




Mami viszont hét szentség,hogy nem lesz fotós,ugyanis nem vette észre,hogy összefogdostam az optikát.De azért homályosan is cukik a képek szerinte,így megosztom Veletek:)
Lilypie 3rd Birthday Ticker