2009. november 18., szerda

Egyszerűen a H1N1 ellen

Kaptam egy e-mailt nagyon egyszerű,de nagyszerű tanácsokkal,hogy hogyan lehet megelőzni nem csak a H1N1-et,hanem a többi influenzás és vírusos megbetegedést is.Annyira egyszerű és nagyszerű,hogy megosztom Veletek.
Annak is érdemes lehet őket alkalmaznia, aki beoltatta magát(valamelyik) influenzavírus elleni vakcinával, mivel egyrészt a védőoltás nem jelent száz százalékos védelmet az adott vírustörzs
ellen sem, másrészt a módszer egyéb, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásos lehet.


> Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes
fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben.
Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek sem hangsúlyozzák eléggé.

> 1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani)
Nálunk nincs fertőtlenítő hatású szappan,nem szeretem,viszont a sima folyékony szappanba teszek jópár csepp teafa olajat.

> 2. "El a kezekkel a szádtól" módszer.
Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)
Na ez egy két és félévessel szinte kivitelezhetetlen.Így aztán mindig hordok magamnál fertőtlenítő kéztisztítót (ebből is az illóolajasat használjuk),amit elég a tenyerünkre-kezünkre dörzsölni,és nem kell hozzéá víz sem.Ezzel szoktuk a bevásárló kocsi fogóját is letisztítani használat előtt.

> 3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel. A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.
> 4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább naponta egyszer meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztítópálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére.
Ezzel a módszerrel akkor ismerkedtem meg,amikor elkezdtem jógázni.Ott Jala neti vagy dzsala neti néven ismert.A jógatáborban egy csövet használtak az orrtisztításhoz,valamivel egyszerűbb a neti kanna,és most a DM-ben felfedeztem egy olcsóbb műanyag változatot,ami szintén teljesenjól alkalmazható.Indiában ez ugyanúgy a reggeli-esti mosakodás része,mint a fogmosás.A gyakorlat az orrüregben levő reflexzónákat aktiválja és tisztítja a járatokat,nyálkátlanít.Edzi a nyálkahártyát.Sikerrel használják allergiák és asztma kezelésében.Ezen kívül eltávolítja az összes port és baktériumot az orrüregből,erősíti a látást,könnyít a fáradt szemeken,segíthet a fejfájáson,ajánlott hürghurutban szenvedőknek és javítja a szagló idegek érzékenységét is,A memória, a vizualizáció és a koncentráció képesség javításában is szerepet játszik rendszeres alkalmazás esetén, jótékonyan hat az idegrendszerre is.A jala netiről Hugomum írt már részletesebben.
Marci még kicsi ehhez,így neki egy sima tengeri vizes orrspray-t vettem,azt használjuk naponta kétszer.





> 5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával! Ha a C-vitamin szükségletedet tablettákkal fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

> 6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak lehet! A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak.

Lilypie 3rd Birthday Ticker