2009. március 2., hétfő

23 hós helyzetjelentés.


23 hónapos korban a "követelmények":El tudja rúgni a labdát anélkül, hogy elesne, azaz fél lábbal is biztonságosan áll a földön.Ez már régóta megy.
Rövid mondókákat és dalokat is megjegyez. Mindent tudok,amit a csiribirin éneklünk,de csak ottjon produkciózok.

Rengeteget beszél, és a felét már meg is lehet érteni, de sok még a halandzsa. Anyuci mindent ért,a többiek meg figyeljenek jobban;-)

Néhány színt már megnevez, és akár háromig is elszámol. Négyig.

A bonyolultabb utasításokat is megérti, de a tiltások nagy része még nem rögződik. Semmi tiltás nem rögződik.

Mindent újra megpróbál, amit egyébként nem lenne szabad, teszteli, hol van a határ.Na ja.Még nem találtam meg.

Elkezdődik a "miért-korszak". Ez még várat magára.
Már felismeri, hogy ki lány és ki fiú, de saját magát még nem sorolja be egyik csoportba sem.Cicónak pucija van.És magamat a kukisok táborába sorolom.
Ezekben a hónapokban kezd egyértelműen kiderülni, hogy a gyermek jobb- vagy balkezes.Még nem nyilatkozom.

Az egyszerű kirakós feladatokat, amikor egyszerű formákat kell a helyükre illeszteni, már meg tudja oldani.Formabedobós játékban profi vagyok.

Kezdődik a nappali szobatisztaság időszaka, de az átlaghoz képest itt is nagy eltérések lehetnek egy-egy kisdednél. A nyári időszak mindig könnyebb ilyen szempontból, mert alig kell kisnadrágon kívül hordani valamit, és rögtön észrevehető a pisilés, kakilás szándéka. Várjuk a nyarat:)

Lassan el kell hagyni a rácsos ágyat is. Nagyon sok gyermek ilyen idősen már bármikor ki tud mászni belőle.Mami szerencséjére hálózsákban alszom,így nem tudok kimászni.Ha nem lenne rács el sem tudna altatni.Hogy csinálják Petiék?Rejtély...
Megváltozik a viselkedése. Az egyik percben hozzábújik a felnőtthöz, babusgatást szeretne, aztán esetleg ellöki, és "csak azért is" egyedül akar mindent megcsinálni.Mindíg szeretem a babusgatást.
Rengeteg energiája van, állandóan megy valahová.Na ez sem most kezdődött.

Kétéves kor körül a gyermek már valóban egyre inkább szeretne új helyeket és új embereket látni, és egyre jobban igényli kortársai társaságát. "Cicóhoz megyünk!!!"

Tekintélyét érvényesíti, akaratát ráerőlteti a másikra. Erős érzelmi kitörései lehetnek.No comment.
Megjelenhet a sötétségtől és más, olykor irracionális (képzelt) dolgoktól, például különböző szörnyektől való félelem is.
Nem félek semmitől.Bátor vagyok.


A magasságomról és a testsúlyomról később nyilatkozom:)